7ήμερο - Ζωή στο χωριό

1η ΗΜΕΡΑ:
Άφιξηστο χωριό.

 

Αφού τακτοποιηθούμε στον ξενώνα, θα ξεκινήσουμε μια εύκολη πεζοπορία για να γνωρίσουμε το χωριό. Θα περπατήσουμε στα δρομάκια και τις γειτονιές, θα συναντήσουμε ανθρώπους και θα μιλήσουμε μαζί τους. Θα μιλήσουμε για το χωριό και για την ιστορία του και για τους λόγους που το κάνουν ιδιαίτερο σαν προορισμό.

Η πεζοπορία μας θα καταλήξει σ’ ένα μικρό ξωκλήσι απέναντι από το χωριό. Εκεί, κάτω από γιγάντιες βελανιδιές θα πάρουμε μέρος σε παιχνίδια γνωριμίας (team building). Παιχνίδια ανταγωνιστικά αλλά εύκολα και διασκεδαστικά, που θα δυναμώσουν τους δεσμούς της ομάδας.Παιχνίδια κλασικά, όπως «τσουβαλοδρομίες», αλλά και ιδιαίτερα, όπως «τυφλή Εμπιστοσύνη». Μετά θα ακολουθήσουν  παιχνίδια που προέρχονται από την παράδοση μας και τον ιδιαίτερο ελληνικό πολιτισμό και η δράση θα ολοκληρωθεί με μάθημα ελληνικών παραδοσιακών ρυθμών αλλά και ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Θα ακολουθήσει γεύμα.

 

 

 

Διάρκεια 6 ώρες

 

 

 

 2η ΗΜΕΡΑ:
Σεμινάριο φωτογραφίας

 

Η φύση και η αρχιτεκτονική του χωριού είναι ιδιαίτερη. Επίσης ιδιαίτερα είναι και τα πρόσωπα των ανθρώπων. Ένα από τα πράγματα που σίγουρα θέλει κάποιος είναι να πάρει μαζί του αυτές τις εικόνες. Διοργανώνουμε λοιπόν ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό workshop.

Θα ξεκινήσουμε να περπατάμε και να φωτογραφίζουμε μέσα στο χωριό. Το θέμα θα είναι ελεύθερο, φύση, αρχιτεκτονική, άνθρωποι. Ειδικευμένος συνεργάτης μας θα είναι μαζί για να προσφέρει τις τεχνικές του γνώσεις, αλλά και να σας οδηγήσει σε ιδιαίτερες και κρυφές γωνιές όπου θα μπορέσετε να φωτογραφίσετε, αλλά και να σας φέρει σε επαφή με τους ντόπιους, σε περίπτωση που θέλετε να φωτογραφήσετε πρόσωπα.  Δεν θα περιοριστούμε όμως μέσα στο χωριό. Θα περπατήσουμε και θα «τρυπώσουμε» και σε σημεία έξω από αυτό.

Η φωτογραφική βόλτα θα έχει διάρκεια περίπου 3 ώρες.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα και ξεκούραση.

Το απόγευμα θα συναντηθούμε και πάλι για να δούμε την φωτογραφική «σοδειά» μας, να σχολιάσουμε τις φωτογραφίες, να μιλήσουμε για το πως θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, αλλά και για «ζηλέψουμε» και να βραβεύσουμε τις πιο καλές.

Διάρκεια 3 ώρες

 

 


 

3η ΗΜΕΡΑ:

Λατομεία και λατομική τέχνη.


 

 

Το χωριό έχει μια μεγάλη ιστορία που αφορά τα λατομεία μαρμάρου, τα οποία λειτουργούν από τον 6ο αι. π.Χ. Πολλά μνημεία της αρχαιότητας έχουν κτιστεί από αυτό το μάρμαρο, αλλά και πολλά τηςσύγχρονης εποχής. Ένα από τα τελευταία είναι και η εκκλησία του χωριού που κτίστηκε τη δεκαετία του ’70.

Θα επισκεφτούμε το λατομείο από όπου βγήκε το μάρμαρο για να χτιστεί η εκκλησία. Αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στην τοποθεσία όπου είναι και τα αρχαία λατομεία. Εκεί θα μιλήσουμε για την ιστορία του χωριού γύρω από τα μάρμαρα που είναι μεγάλη. Επιτόπου θα γίνει επίδειξη των τρόπων εξόρυξής τους κατά την αρχαιότητα, αλλά και των τρόπων ανύψωσης και μεταφοράς. Επίσης θα δοκιμάσουμε να επεξεργαστούμε και κάποια κομμάτια μαρμάρων με εργαλεία που θα έχουμε φροντίσει να υπάρχουν εκεί.

Διάρκεια 3 ώρες.

Διάλλειμα για φαγητό και ξεκούραση.

Το απόγευμα θα γίνει επίδειξη των τρόπων χτισίματος με μάρμαρο και με την καθοδήγηση έμπειρου μάστορα θα δοκιμάσουμε να χτίσουμε κι εμείς.

Διάρκεια 3 ώρες

 

 

 

 

 


 

 

 


 

4η ΗΜΕΡΑ:
Επίσκεψηστην περιοχή «Κούβλι» στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου-γευσιγνωσία.

 

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης. Από εκεί αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με πρώτο χωριό που συναντάμε να είναι τα Άνω Δολιανά.

Στην περιοχή τα παλιότερα χρόνια καλλιεργούνταν αμπέλια, γι’ αυτό και σε όλη σχεδόν την έκταση συναντιούνται πολυάριθμοι λινοί, πέτρινα χτίσματα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπου γινόταν κατευθείαν το πάτημα των σταφυλιών.

Για μια περίοδο η καλλιέργεια της αμπέλου εγκαταλείφθηκε για να αφιερωθεί ο κάμπος σχεδόν αποκλειστικά στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων.

Τα τελευταία χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων και είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Αφού περιπλανηθούμε για λίγο ανάμεσα στους αμπελώνες, θα καταλήξουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για πικ νικ στην αυλή ενός πλήρως αναπαλαιωμένου και επιβλητικού νερόμυλου. Του ονομαστού Κοκκινόμυλου, που έχει δώσει και το όνομα σε ένα από τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος.

Εκεί θα ακολουθήσει ξενάγηση στο οινοποιείο και πρόγραμμα γευσιγνωσίας με τρία από τα εκλεκτά κρασιά του Οινοποιείου «Κτήμα Τσέλεπος» και η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί με υπαίθριο BBQ με τη φροντίδα της Κοιν. Σ. Επ. 5ΕΝΤΕ

 

Συνολική Διάρκεια: 6 ώρες

 

 

 

 

 

 

5η ΗΜΕΡΑ:
Ελεύθερο πρόγραμμα


6η ΗΜΕΡΑ:
Αγροτουριστική δραστηριότητα.

 

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία. Ανάλογα με την εποχή υπάρχει και διαφορετική αγροτική δραστηριότητα. Μάζεμα κάστανων και καρυδιών το φθινόπωρο,  ελιών το χειμώνα, κερασιών την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, βύσσινων το καλοκαίρι. Αλλά και άλλες, όπως κλάδεμα των δέντρων, αλλά και φύτεμα και περιποίηση των κήπων με τα λαχανικά. Όλες οι δραστηριότητες είναι ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές και ανάλογα με την περίοδο επίσκεψης, θα συμμετέχουμε σε μια από αυτές το πρωί της 6ης μέρας.

Μόλις τελειώσουμε από την αγροτική δραστηριότητα θα παρακολουθήσουμε μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από γυναίκες του χωριού, το οποίο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει θα είναι υπαίθριο. Στο τέλος θα ακολουθήσει γεύμα με τους καρπούς των κόπων μας.

Διάρκεια 6 ώρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

7η ΗΜΕΡΑ:
Τοξοβολία, καλλιτεχνικό εργαστήρι  και αναχώρηση.


 

 

Η τοξοβολία είναι ένα ήπιο άθλημα που μπορεί να ασκηθεί από άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Την τελευταία ημέρα του προγράμματος ειδικός συνεργάτης της Κοιν. Σ. Επ. 5ΕΝΤΕ θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα τοξοβολίας σε μια όμορφη ρεματιά στην άκρη του χωριού. Εκεί θα «στοχεύσουμε» σε νέες εμπειρίες και δράσεις και όλοι μαζί θα στήσουμε ένα υπαίθριο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Με την καθοδήγηση έμπειρου συντονιστή θα κατασκευάσουμε με οικολογικά και  φιλοπεριβαλλοντικά υλικά ένα αναμνηστικό δώρο για κάθε συμμετέχοντα της δράσης.

Διάρκεια δράσης 3 ώρες.

 

 

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ:
• BBQ σε ιδιόκτητο κτήμα
• ντόπια παραδοσιακή γουρουνοπούλα
• φρέσκα ψάρια
• γεμιστά
• παστίτσιο
• κόκορας με χυλοπίτες
• γιουβέτσι
• παραδοσιακή σούπα τραχανά,
όλα τα παραπάνω θα συνοδεύονται με σαλάτα, ντόπιο τυρί, χωριάτικο ψωμί και κρασί ή ρακί. Κάθε μέρα σπιτικό επιδόρπιο.
Για χορτοφάγους θα υπάρχει ειδικό μενού.

 

Απαραίτητος εξοπλισμός:

- Ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία.

- Αντιανεμικό μπουφάν και φούτερ.

- Σακίδιο και μπουκάλι με νερό.

 

Ενημερωθείτε για τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της 5ΕΝΤΕ στο https://www.5ente.com/kanones-symmetoxis