Λίμνη Μουστού – Πραστός – Καστάνιτσα – Μονή Μαλεβής – Άγιος Πέτρος

Τριήμερη Πεζοπορική Εξόρμηση Ν. Αρκαδίας

Λίμνη Μουστού – Πραστός – Καστάνιτσα – Μονή Μαλεβής – Άγιος Πέτρος

Σάββατο – Δευτέρα,

1η Ημέρα Σάββατο                                                                                                                  

Αναχώρηση με κατεύθυνση την Ανατολική Αρκαδία. Προορισμός μας είναι το Παράλιο Άστρος Κυνουρίας.

Θα περιηγηθούμε τον υδροβιότοπο του Μουστού πολύ κοντά στο Άστρος (2 χιλιόμετρα Νότια). Αποτελεί το μοναδικό υδροβιότοπο της Ανατολικής Πελοποννήσου  πολύ μεγάλης περιοχή.                                                                                                                                                                                     

2η Ημέρα Κυριακή                                                                                                                            

Αφού απολαύσαμε το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε, στις 09.30, για τον Πραστό την παλιά ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Χτισμένος αμφιθεατρικά, σε πλαγιά του Πάρνωνα, αποτελεί ένα πανέμορφο και γραφικότατο χωριό που γοητεύει με τα παραδοσιακά του σπίτια, τα πυργόσπιτα και τις εκκλησίες του ενώ έχει κηρυχτεί και παραδοσιακός οικισμός. Θα παραμείνουμε στον Πραστό για περίπου μία ώρα για να περιηγηθούμε στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού οικισμού και στις 12.00 θα πάρουμε το μονοπάτι για την Καστάνιτσα. Πορευόμαστε προς τα δυτικά σε κατηφορική διαδρομή αρχικά μέχρι το ποτάμι της Μαζιάς απολαμβάνοντας τα νερά αλλά και την πανέμορφη φύση. Στην περιοχή υπάρχουν μισογκρεμισμένοι νερόμυλοι και ξωκλήσια. Συνεχίζουμε ανηφορικά σε μονοπάτι σκιερό, γεμάτο έλατα, κέδρους, πλατάνια και πυκνή βλάστηση. Ο καστανεώνας που θα συναντήσουμε προς το τέλος της διαδρομής είναι σημάδι ότι φθάνουμε στην γραφική Καστάνιτσα και συγκεκριμένα στην περιοχή Αη Γιώργη ένα περίπου χιλιόμετρο πάνω από το χωριό.                                                                                                                                                    

Βαθμός Δυσκολίας   Α                                                                                                                                    

Ώρες πορείας 3 ώρες                                                                                                                                

Μήκος διαδρομής 4,5 χλμ                                                                                                                     

Αρχηγός Πορείας                                                                                               

Θα περάσουμε το απόγευμα μας στην Καστάνιτσα όπου είναι οι ημέρες διεξαγωγής της γιορτής του καστάνου. Οι καστανοπαραγωγοί του χωριού σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο οργανώνουν αυτή την όμορφη γιορτή, όπου δίνεται η αφορμή στους επισκέπτες να διασκεδάσουν και να απολαύσουν το κάστανο σε πολλές εκδοχές (βραστό, ψητό, γλυκό του κουταλιού, λικέρ, φαγητό κ.λπ.). Ακόμη έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, και την πολύτιμη διατροφική αξία του κάστανου. Θα γευθούμε τις ντόπιες συνταγές με βάση το κάστανο στις γραφικές ταβέρνες του χωριού. Η Καστάνιτσα είναι ένα από τις σημαντικότερες και παλιότερες κοινότητες της περιοχής θεωρούμενη ένας από τους ομορφότερους διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Αξίζει να περπατήσουμε στους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα διώροφα σπίτια βαμμένα λευκά με ασβέστη, με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου, με έντονα χρώματα στα παράθυρα και λουλουδιασμένες αυλές – αρκετά από τα οποία είναι πυργόσπιτα ( με τρείς ορόφους ) 300 και πλέον χρόνων.                                                   

3η Ημέρα Δευτέρα                                                                                                                              

Μετά το πρωινό εγκαταλείπουμε το ξενοδοχείο, περίπου στις 10.00, κατευθυνόμενοι βορειοδυτικά. Περίπου στις 11.30 θα επισκεφθούμε την γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής 5 χλμ. από το χωριό Αγιος Πέτρος. Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας, χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950 μ., ανάμεσα σε ένα αμιγές δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου. Το όνομα ‘’Μαλεβή’’ έχει σχέση με την αρχική θέση του Μοναστηριού στην ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, τον Μαλεβό. Η ίδρυσή της ανάγεται στα 1616 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Από την Μονή θα ξεκινήσουμε την πορεία μας στο Δάσος Δενδρόκερδου σε σηματοδοτημένο μονοπάτι. Ο δενδρόκεδρος είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό είδος της χλωρίδας του Πάρνωνα, διότι είναι η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη που το συναντάμε σε αμιγή συστάδα 740 στρεμμάτων και μάλιστα σε υψόμετρο 800 με 1.000 μέτρα. Η σπανιότητά του, του προσδίδει μεγάλη οικολογική και επιστημονική αξία και γι’ αυτό προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.                                                                                                    

Βαθμός Δυσκολίας Α                                                                                                                                      

Ώρες πορείας 2 ώρες                                                                                                                                

Αρχηγός Πορείας                                                                                                         

Στο τέλος της διαδρομής, περίπου στις 14.30, θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν με προορισμό τον Άγιο Πέτρο, λίγα χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι που πέρα από την πανέμορφη περιοχή στην οποία είναι κτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα, φημίζεται για τα γραφικά σοκάκια του με τις παλιές και ξεθωριασμένες επιγραφές από καταστήματα άλλων εποχών, την μεγάλη πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου καθώς και για τα παραδοσιακά προιόντα του. Το συναντάμε σε μια περιοχή κατάφυτη από καστανιές, μηλιές, κερασιές και πλατάνια. Θα παραμείνουμε στον Άγιο Πέτρο για βόλτα και φαγητό μέχρι τις 18.00 οπότε και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.     

Activities: