Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας διοργάνωσε από την Τρίτη 18 έως την Κυριακή 23 Απριλίου ποικίλες επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης του 1823, στο Άστρος Κυνουρίας.

Το πλούσιο εξαήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε με τη σημαντική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και είχε ως στόχο να τιμήσει τους προγόνους μας, να διδάξει τη νέα γενιά και να προβάλλει πανελλαδικά την επέτειο των 200 χρόνων και την τοπική ιστορία, τοποθετώντας το ιστορικό αυτό γεγονός και τον σημαίνοντα ρόλο του Άστρους, ψηλά στη συλλογική υπερηφάνεια, όπως αρμόζει.  

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το απόγευμα της Τρίτης 18 Απριλίου με τα εγκαίνια της πρώτης Ιστορικής, Εικαστικής και Φωτογραφικής έκθεσης που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Χρήστος Ευθυμίου» του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη». Στην έκθεση συμμετείχαν: το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης με εποπτικό υλικό που αφορούσε στην Επανάσταση του 1821, ο Σύλλογος των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους με ομαδική έκθεση ζωγραφικής από την εξαιρετική εικαστικό Τζωρτζίνα Κωστοπούλου και τα τμήματα Ενηλίκων και Παιδιών του Συλλόγου, και με τον επετειακό τίτλο «Έν Άστρει Β΄ Εθνοσυνέλευσις 1823» και ο φοιτητής Αρχιτεκτονικής Γιάννης Κουρμπέλης με έκθεση φωτογραφίας κατοικιών και αρχοντικών της προεπαναστατικής περιόδου. Την έκθεση πλαισίωσαν αντίγραφα φορεσιών επωνύμων αγωνιστών της εποχής που διαδραμάτισαν  πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες της Β’ Εθνοσυνέλευσης, από το Εργαστήρι Παραδοσιακού Ενδύματος Νίκης Κουρτάλη – Κούλη. Η άρτια εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη», με συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών αφιερωμένη στην «Ελευθερία», από τη Δημοτική Χορωδία Ενηλίκων Βόρειας Κυνουρίας.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης, τιμής και αναστοχασμού για τον Εθνεγέρτη Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους εκπροσώπους των όπλων στη Β’ Εθνοσυνέλευση, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιγούς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο της ενορίας π. Δημήτριο Λέγκουρδα και τον πρωτοπρεσβύτερο από τη Λακωνία π. Γεώργιο Μπλάθρα. Ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Δρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού  λόγου της ημέρας, αναφέρθηκε στις συνθήκες άφιξης του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην περιοχή του Άστρους και της Μελιγούς, καθώς και στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης. Συγκινητική ήταν η απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών από τους κ.κ. Γιώργο Τσιώρο και Γιώργο Κανατά και από την Πετρούλα Γιοβά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιγούς.

Την Πέμπτη 20 Απριλίου στο Ίδρυμα «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη» έλαβε χώρα η διοργάνωση συμβολικής συνεδρίασης των Δημάρχων, ως εκπροσώπων των ιστορικών Επαρχιών που απέστειλαν πληρεξουσίους και παραστάτες στη Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1823. Οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων αναφέρθηκαν συνοπτικά στην προσφορά της ιδιαίτερης πατρίδας τους στον Απελευθερωτικό αγώνα και ιδιαίτερα στο ρόλο των πληρεξουσίων της Επαρχίας τους στις εργασίες της Β΄ Εθνοσυνέλευσης και στη συγκρότηση του Β΄ Βουλευτικού. Όλοι μαζί, ξανά στον ίδιο τόπο 200 χρόνια μετά, τίμησαν τους προγόνους – εκπροσώπους, αντλώντας έμπνευση από τα διαχρονικά αγαθά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις. Το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η επίσημη δοξολογία. Με την τιμητική παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ιερό χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης ετελέσθη η Επιμνημόσυνη Δέηση και ο κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συνέχεια, διεξήχθη η μεγαλειώδης παρέλαση με συμμετοχή μαθητών και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Άστρους, με μεγάλη επιτυχία, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Τέλος, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου έλαβε χώρα το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού, με θέμα: «Η Β΄ Εθνοσυνέλευση, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές, οι αποφάσεις, ο αντίκτυπός της» και με τη συμμετοχή έγκριτων Πανεπιστημιακών Καθηγητών και καταξιωμένων Ερευνητών, Νομικών και Ιστορικών, στην αίθουσα του Ιδρύματος «Μνήμη Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη». Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, νομικός, πανεπιστημιακός, ακαδημαϊκός και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκοπός του Διεπιστημονικού αυτού Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση και ερμηνευτική προσέγγιση ευρύτερων πτυχών της ιστορίας του Άστρους της περιόδου της Παλιγγενεσίας και ειδικότερα, η παρουσίαση των ξεχωριστών χαρακτηριστικών της Εθνοσυνέλευσης και του Συντάγματος του Άστρους, του «Νόμου της Επιδαύρου». Απώτερη επιδίωξη αποτελεί η καθιέρωση της διοργάνωσης επιστημονικού συνεδρίου ετησίως, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν στο πνεύμα που αρμόζει, με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και με σκοπό να αναδειχθεί και να τιμηθεί ο ξεχωριστός ρόλος του Άστρους. Ο πνευματικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές και η διαφύλαξή τους με συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, συνιστά ηθικό χρέος όλων.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους όσους εργάστηκαν και συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, καθώς και στους δημότες και επισκέπτες της περιοχής για τη μεγάλη συμμετοχή.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος αγκάλιασε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώσαμε επ’ αφορμή της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από τη Σύγκληση της Β΄ Εθνοσυνέλευσης. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους συνέβαλαν και δούλεψαν ακούραστα, ώστε όλες οι εκδηλώσεις να στεφθούν με επιτυχία. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναδείξαμε μερικές πτυχές της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας. Το αύριο υπάρχει ως συνέχεια του χθες και χρέος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε αυτόν τον ισχυρό συνδετικό ιστό βρίσκοντας και αντλώντας από εκεί το βαθύτερο νόημα της ιστορίας».