Εορτάστηκε η επέτειος της απόκρουσης του Ιμπραήμ το 1826

Aπό το astrosnews

Δεκάδες κόσμου και αισθητά περισσότερος από πέρσι, βρέθηκε σήμερα το πρωί στην πλατεία του Παρ. Αστρους, στο χώρο του ηρώου και μπροστά από την προτομή του Ακουρου, για τον εορτασμό της επετείου της απόκρουσης του Ιμπραήμ στις 5-6 Αυγούστου του 1826. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στον ηγέτη της απόκρουσης, τον στρατηγό Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο ή Άκουρο και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια.

Στον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρ. Αστρους (που οργάνωσε και την εκδήλωση) κυρία Μαρία Σκαρμούτσου, τονίστηκε η σημασία της επετείου, ενώ έγιναν και αναφορές στην κακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων.

Στις 5 και 6 Αυγούστου 1826, λοιπόν, υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου «Άκουρου», οι αμυνόμενοι του Κάστρου, πάλεψαν ηρωικά και αντεπιτέθηκαν στην πεδιάδα προ του φρουρίου αναγκάζοντας τα Αιγυπτιακά στρατεύματα σε υποχώρηση. Κατά τον Κολοκοτρώνη το Κάστρο των Ζαφειρόπουλων έμεινε το μόνο άπαρτο στη Πελοπόννησο και αυτή ήταν η πρώτη νίκη των Ελληνικών στρατευμάτων εναντίον του Ιμπραήμ.

Πέρσι ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να γιορτάζεται η επέτειος την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, ενώ τα τυπικά απομένουν για να αναγνωριστεί και επίσημα ως τοπική εορτή.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο δ/σ κ. Θ. Μακρής, ο τ/σ και νεοεκλεγείς πρόεδρος Παρ. Αστρους κ. Ν. Κωνσταντίνου, ο νεοεκλεγείς τ/σ κ. Αθ. Θεοδώρου και ο νέος διοικητής του αστυνομικού τμήματος Παρ. Αστρους.

http://www.youtube.com/watch?v=7bPXsf7NJO0