Το δημοτικό τραγούδι μέσα από την λαϊκή μας παράδοση

Πολιτιστικός Σύλλογος Βερβένων « Η Κνακεάτις Άρτεμις »

«Το δημοτικό τραγούδι είναι το καθρέφτισμα της ψυχής του λαού μας. Είναι η ευαισθησία του απλού ανθρώπου,  ιριδισμοί αισθημάτων και αισθήσεων, μουσική πανδαισία, είναι ομορφιά και  ποιότητα.
Είναι τα ψηλά βουνά, τα σκιερά δάση και τα δροσερά ποτάμια της Πατρίδας μας, όπου με τρυφεράδα τα στοιχεία της φύσης μπλέκονται με τα ανθρώπινα συναισθήματα και γίνονται έρωτας και αγάπη, θυμός και θρήνος, πίκρα και χαρά, νανούρισμα και λαχτάρισμα.

Είναι λεβεντιά, ντομπροσύνη, μπέσα και  παλικαριά.
Ίσως κανένα άλλο στοιχείο δεν αποδεικνύει την αδιάσπαστη παρουσία και συνέχεια του ελληνισμού στο χώρο και το χρόνο ,όσο η μελέτη της γλώσσα ς και της μουσικής.
Μελωδίες, ρυθμοί, χοροί και μουσικά όργανα έχουν διαφυλάξει  στο πέρασμα των αιώνων το ύφος και το ήθος της ελληνικής φυλής για την οποία  το τρίπτυχο «ποίηση-μουσική-χορός» είναι ταυτόσημο με την ίδια της τη ζωή, με την ίδια της την ελευθερία.
Ας κρατήσουμε  περήφανα στις καρδιές μας  το θησαυρό της παράδοσης και ας τον παραδώσουμε  αλώβητο  στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της απάνθρωπης  παγκοσμιοποίησης που τόσα δεινά έχει επιφέρει σε βάρος του περήφανου και αδάμαστου Ελληνικού λαού !

Το Σάββατο 22  Μαρτίου  στις 7 το βράδυ , ελάτε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Ζαφείρη στο Άστρος  , να ζήσουμε μέσα από την παράδοση, το δημοτικό μας τραγούδι και τις παλιοκαιρισμένες  φωτογραφίες,  τον αβάσταχτο πόνο της  ξενιτιάς ,  τον γλυκό ήχο της φλογέρας ,  το κουδούνισμα των προβάτων,  το αλύχτισμα των σκύλων και το μαύλισμα του βοσκού. Τους έρωτες της βρύσης, τις καντάδες στην αγαπημένη,  το πλύσιμο της προίκας , το στόλισμα της νύφης ,  το ξύρισμα  του γαμπρού και τα μελωδικά και τρυφερά νανουρίσματα της μάνας στο νεογέννητο  μωρό της.  Να  «μιλήσουμε»  για λίγο με συγχωριανούς  που μόλις  χάσαμε και με προγόνους που δεν γνωρίσαμε ποτέ!

Τους χορούς και τα δρώμενα ερμηνεύουν :

Ο  Σύλλογος  Ελληνικών Χορών «Ο  Θυρεάτης»
και
Ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  Άστρους

Ημερομηνία: 
Σάββατο, Μάρτιος 22, 2014 - 20:00