Διήμερο εκδηλώσεων στα Άνω Δολιανά

Στις 23 -24 Μαΐου 2015 ο ΚΠΣ «Δολιανά Κυνουρίας», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών, o Δήμος Βόρειας Κυνουρίας - Τοπικό Συμβούλιο Δολιανών, ο Αθλητικός Σύλλογος «Νικηταράς» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δολιανών διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων στα Άνω Δολιανά Κυνουρίας.

Στόχος του διήμερου εκδηλώσεων είναι να τιμηθεί η μνήμη της μάχης των Δολιανών της 18ης Μαΐου 1821, όπου ο Νικήτας Σταματελλόπουλος (Νικηταράς) πήρε το προσωνύμιο Τουρκοφάγος.
Η μάχη αυτή που ακολούθησε την μάχη στο Βαλτέτσι έμελε να είναι καθοριστικής σημασίας για την Άλωση της Τριπολιτσάς την 23η Σεπτεμβρίου του 1821.

Πρόγραμμα
Την 23η Μαΐου:
17:30 περίπατος στα ιστορικά σημεία της μάχης και στα πανέμορφα δασικά μονοπάτια της περιοχής
18.30 Επιμνημόσυνη δέηση - κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Νικηταρά.
19.00 Εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής και Εθνογραφικής Τεκμηρίωσης Δολιανών <<Το ταμπούρι του Νικηταρά>> το οποίο είναι το σπίτι που ταμπουρώθηκε ο Νικηταράς το Μάη του 1821 και αντιμετώπισε τους Τούρκους του Κεχαγιάμπεη.
Την 24η Μαΐου:
09.30 Έναρξη Αγώνα στο ρέμα του Τσάκωνα
10.15 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου
11.00 – 14.00 - Τερματισμός δρομέων στο γήπεδο του Νικηταρά - Χορευτικά τμήματα Δημοτικού Σχολείου Δολιανών – Ενηλίκων (κληροδότημα Παν. Τσιρόπουλου)
14.30 Απονομή επάθλων δρομέων
Λίγα λόγια για το Κέντρο Ιστορικής και Εθνογραφικής Τεκμηρίωσης Δολιανών
Το κέντρο αυτό είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και εθελοντικής προσφοράς σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η ιστορία-λαογραφία του χωριού μας.

Αποτελείται από δύο ορόφους, το θόλο-κατώι και το ισόγειο με πέτρινο χαγιάτι. Οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από μάρμαρο Δολιανών και η σκεπή του αποτελείται από πλάκες, όπως ακριβώς ήταν
όλα τα σπίτια παλιότερα.
Ο επισκέπτης στο ισόγειο μπορεί να δει τις αυθεντικές πολεμίστρες, προθήκες με παλιά εργαλεία, είδη κουζίνας και σπιτιού καθώς και παλιές φωτογραφίες από τη ζωή του χωριού. Στο κατώι υπάρχει μακέτα που αναπαριστά τη μάχη με τους Τούρκους, όπλα από την εποχή του 1821 και μια γωνιά αφιερωμένη στον Αγιώργη, τον πολιούχο & προστάτη του χωριού μας, όπου κατά την
παράδοση ήταν βοηθός στη μάχη.

Επίσης, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα παρακολούθησης δεκαπεντάλεπτου βίντεο με σκηνές από τη ζωή στο χωριό από τα παλαιότερα χρόνια έως την σημερινή εποχή.

Λίγα λόγια για τον 1ο ορεινό ημιμαραθώνιο Δολιανών
Ο 1ος ορεινός ημι-μαραθώνιος συνδυάζει την ιστορική μνήμη με την άθληση σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι καταπράσινες και ανθισμένες βορειοδυτικές περιοχές του Πάρνωνα θα ανταμείψουν τους συμμετέχοντες δρομείς. Τμήμα της διαδρομής ακολουθεί το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 ενώ στην περιοχή του Ζυγού, στο 16ο χιλιόμετρο της διαδρομής, η θέα του Αργολικού Κόλπου στα Ανατολικά, τα Γεράνεια Όρη στο βάθος του ορίζοντα βορειοανατολικά, το Αρτεμίσιο στα βόρεια, τα Ζήρια βορειοδυτικά, το Μαίναλο δυτικά και ο Ταΰγετος στα νότια προσφέρουν μια πανοραμική θέα των βουνών της Πελοποννήσου. Πρόκειται για τμήμα ενός από τους δρόμους που ακολουθούσαν οι αγγελιαφόροι προς την Σπάρτη κατά την αρχαιότητα.

Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας, τα πρώτα 3.500 μέτρα παρουσιάζουν υψομετρική διαφορά περίπου 400 μέτρων ενώ η υπόλοιπη διαδρομή παρουσιάζει μικρές υψομετρικές διαφορές. Στο υπόλοιπο της διαδρομής το τοπίο εναλλάσσεται από βράχους και πέτρες σε δάσος με καστανιές, βελανιδιές, φουντουκιές, πλατάνια, μαύρη ελάτη, άγριες αχλαδιές καθώς και πολλά άλλα δέντρα του φυσικού τοπίου του Πάρνωνα. Οι ρεματιές είναι γεμάτες από φτέρες, καλάμια, αγριοφράουλες, κρινάκια, ίτσια (Primula vulgaris) και κυκλάμινα δίνοντας μια μαγευτική εικόνα της Αρκαδικής γης. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι σε μονοπάτι το οποίο περνά μέσα από ανθισμένες καστανιές και από το εκκλησάκι του Αγιάννη, όπου είχε διανυχτερεύσει μαζί με τα παλικάρια του ο Νικηταράς την νύχτα πριν την ιστορική μάχη. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής οι πηγές, τα ρυάκια, οι καταρράκτες και οι πέτρινες βρύσες συνοδεύουν τον δρομέα.

Ο τερματισμός του ημι-μαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Αθλητικού Συλλόγου «Νικηταράς». Οι δρομείς θα λάβουν τεχνική μπλούζα, αναμνηστικό μετάλλιο και τσάντα με τοπικά προϊόντα. Στους πρώτους δρομείς – τρεις άντρες, τρεις γυναίκες – θα δοθούν τιμητικά κύπελλα.

Δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα μπορούν να γίνουν μόνο ηλεκτρονικά στην σελίδα του αγώνα www.rundoliana.gr . Επίσης σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης αθλητών από την Αθήνα με πούλμαν το οποίο θα αναχωρήσει την Κυριακή 06.00πμ από την Ομόνοια και θα αναχωρήσει από τα Άνω Δολιανά περίπου στις 16.30 (κόστος 10€) Περισσότερες Πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας: Σάγκα Ιωάννα 6945 807620 Κωνσταντίνα Μέγκουλα 6944 680091