Στον Πλάτανο Κυνουρίας δένουν τα σύκα σε «τσαπέλες» (pics)

Παραδοσιακό μικρό γλύκισμα και κέρασμα, θεράπευε τις απογευματινές χειμωνιάτικες λιγούρες των παιδιών στα χωριά. Την εποχή της σοκοφρέτας και του κρουασάν, παραμελήθηκε, όπως κάθε τι φυσικό, και επανήλθε στη δική μας δεκαετία ως υπερ-τροφή.

Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, και βιταμίνη Α καθώς και φυτικές ίνες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων, γι αυτό και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το αποξηραμένο σύκο που μοσχοβολάει βασιλικό, με το καρυδάκι στη μέση ήταν ό,τι πιο θρεπτικό μπορούσε να δώσει μια μάνα στο παιδί της την εποχή που δεν υπήρχαν έτοιμα, κατασκευασμένα γλυκίσματα.

Στον Πλάτανο Κυνουρίας, από όπου και οι φωτογραφίες, τέτοια εποχή οι ταράτσες και οι βεράντες των σπιτιών γεμίζουν με απλωμένα σύκα, τα οποία οι νοικοκυρές τα δένουν σε τσαπέλες και στη συνέχεια τα αποθηκεύουν για να έχουν κάτι να τρατάρουν τον ξένο. Λιάζουν τα ώριμα σύκα, τα ζεματίζουν και τα δένουν μεταξύ τους σφιχτά-σφιχτά.

Να και μια συνταγή για να αποξηράνουμε σύκα στο σπίτι μας, από το ingolden.gr:

Σύκα
Φύλλα δάφνης ή βασιλικού
 
Εκτέλεση:
1. Απλώνουμε τα σύκα με την φλούδα επάνω σε μια σχάρα ή σε ψάθινο πλέγμα και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι για τα έντομα.
2. Τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν καλά. Προσοχή τα γυρνάμε καθημερινά.
3. Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα ταψί. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε το ταψί με τα σύκα και φουρνίζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς – αυτό τα προφυλάσσει από το σκουλήκι και τα κάνει και νοστιμότερα.
4. Όταν κρυώσουν, όχι εντελώς, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα σύκα και κάθε δυο σειρές τα πατάμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν. Προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης.
5. Όταν γεμίσουμε το μπολ κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα.
6. Βάζουμε το μπολ σε μια πάνινη τσάντα ή ακόμα και σε μπολ που να κλείνει καλά. Έτσι τα διατηρούμε μαλακά και μακριά από τις πεταλούδες που κάνουν το σκουλήκι.

Μικρά μυστικά:
♦ Μόλις ετοιμαστούν τα σύκα στον ήλιο, εάν θέλουμε, και σας συμβουλεύουμε να το κάνετε,  φτιάχνουμε ένα μείγμα από καρύδια, σουσάμι και ζάχαρη – την ποσότητα την κανονίζουμε ανάλογα με τα σύκα που έχουμε. Με ένα μικρό κουτάλι τα ανοίγουμε με προσοχή και τα γεμίζουμε. Τα τοποθετούμε στο ταψί όρθια για να μη χυθεί η γέμιση.
♦ Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε τα σύκα στη φυσική τους κατάσταση για να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν αρκετή ώρα, μέχρι να ενυδατωθούν και να γίνουν τρυφερά. Δίνουν ωραιότατη γεύση σε δροσιστικά ποτά, ψωμιά, πίτες, πουτίγκες, φρουτοσαλάτες, χτυπημένο γάλα και μαγειρεμένα δημητριακά. Το νερό που θα περισσέψει από το μούλιασμα των φρούτων, εκτός του ότι περιέχει πολύτιμα συστατικά των καρπών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υλικό της  συνταγής, για να δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα.

(Οι φωτογραφίες, από τη σελίδα του Πλατάνου Κυνουρίας στο Facebook)

Από το ArcadiaPortal.gr