Φαράγγια

Πάρνωνας

Πάρνωνας ή Μαλεβός. Το βουνό της Κυνουρίας που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1940 μέτρων. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα. Το βουνό παλιότερα φημιζόταν για τα εκτεταμένα δάση του. Αν και η αρχική φυσιογνωμία του βουνού έχει αλλοιωθεί  συνεχίζει να διαθέτει πλούσια βλάστηση, πανίδα και οικότοπους, όπως οι εκτεταμένες εκτάσεις με μαύρη πεύκη, τα δάση με δενδρόκερδα, οι καστανεώνες, που του προσδίδουν μεγάλη οικολογική αξία.

Φαράγγι Λεπίδας

Το Φαράγγι της Λεπίδας αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο διαθέτει υπέροχη φυσική ομορφιά.  Για να φθάσει κανείς στο φαράγγι έχει δύο επιλογές είτε από τα Κάτω Δολιανά είτε από τα Καστριτοχώρια. Διαθέτει δύο καταρράκτες, τον μεγάλο 70 μέτρων και τον μικρό 45 μέτρων, που αφήνουν τον επισκέπτη εντυπωσιασμένο. Εκτός από το φυσικό τοπίο ο περιπατητής μπορεί να θαυμάσει τα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που έτσι και αλλιώς αφθονούν στον Πάρνωνα. Μάλιστα λέγεται ότι μπορεί κανείς να μετρήσει 80 είδη φυτών και βοτάνων.

Θέση

Φαράγγι Πλάτανος

Το χωριό με τα πολλά νερά και τον καταρράκτη στην είσοδό του νότια έχει το γνωστό φαράγγι Σπηλάκια που διαθέτει πυκνή βλάστηση και καταλήγει στο Βρασιάτη ποταμό. Κατάλληλο φαράγγι για οδοιπορία και περιπλανήσεις μέσα στη φύση ενώ στα τοιχώματά του υπάρχει η σπηλιά του Σωτήρα. Το φαράγγι ή ρέμα Σπηλάκια οδηγεί σε ένα ακόμα από τα υπέροχα φαράγγια του Πάρνωνα το φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας. Μπορείτε να επισκεφτείτε την περιοχή το Σεπτέμβριο που ο τοπικός Σύλλογος διοργανώνει αγώνες τάβλι και να παίξετε μία παρτίδα μετά την αξέχαστη εμπειρία της διάσχισης του φαραγγιού.

Θέση

Φαράγγι Ζαρμπάνιτσας

Το φαράγγι δημιουργήθηκε από τα πολλά νερά του Βρασιάτη ποταμού. Πρόκειται για μεγάλο φαράγγι που ξεκινά από το Κάστρο της Ζάγγολης και φτάνει μέχρι τον Άγιο Ανδρέα.  Για να το διασχίσει κανείς χρειάζεται να έχει γνώσεις και τεχνικό εξοπλισμό γιατί έχει δύο δύσκολα και επικίνδυνα σημεία που δεν μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν.   Στο Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας φθάνει κανείς και από τον Πλάτανο μέσω του ρέματος Σπηλάκια. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και αριστερά και δεξιά του φαραγγιού υπάρχουν ψηλά βράχια.

Θέση

Φαράγγι Μαζιάς

Ένα από τα πολλά ξεχωριστής ομορφιάς φαράγγια του Πάρνωνα που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη και τον περιμένει να το ανακαλύψει.  Το φαράγγι  ξεκινά μετά την Καστάνιτσα. Διασχίζεται από  ρέμα και περιβάλλεται από πράσινο, κυρίως πλατάνια, αλλά και από θεόρατα βράχια. Μέσω του φαραγγιού φτάνει κανείς στη μονή Κοντολινάς. Η διάβαση του φαραγγιού είναι δύσκολη, αλλά η φύση αποζημιώνει με την ομορφιά της ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή λόγω των πολλών βοτάνων, ενώ στη διάρκεια της διαδρομής βλέπει κανείς πολλούς μισογκρεμισμένους νερόμυλους.

Θέση

Εγγραφή στο RSS - Φαράγγια