Μοναστήρια

Μονή Αρτοκωστά

Η Μονή Αρτοκωστά ανήκει στην κοινότητα Πραστού και υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ι.Μ Μαντινείας και Κυνουρίας, ενώ κατά τον Μεσαίωνα άνηκε στη Μητρόπολη Μονεμβασίας. Υπάρχουν δύο μονές αφιερωμένες στην Παναγία. Η σημερινή γυναικεία, η οποία λειτουργεί η μονή Αρτοκωστάς ή Ορθοκωστάς και η πρώτη η παλαιά Βυζαντινή.

Ανάμεσα σε πιθανολογίες της επωνυμίας βρίσκεται και εκείνη η οποία υποστηρίζει ότι προέρχεται από το τοπωνύμιο “Escorta ή Scorta”, που αναφέρεται στο χρονικό του Μορέως. Σήμερα έχει επικρατήσει η επωνυμία Ορθοκωστά.

Θέση

Μονή Τιμίου Προδρόμου

Το πιο επιβλητικό μοναστήρι του Πάρνωνα έχει κατασκευαστεί  τον 10ο ή 11ο αιώνα σε κοίλωμα γκριζοπράσινου ασβεστολιθικού βράχου. Επιγραφή αναφέρει ότι η μονή χτίστηκε το 1126 υπό κυρίου  Ιωάννη Πίκρη και ηγουμένου Αρσενίου. Το μοναστήρι ανήκε στον Μητροπολίτη Άργους και Ναυπλίου ενώ πλέον είναι στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας. Από τα πιο πλούσια και καλά οργανωμένα μοναστήρια διέθετε μεγάλη περιουσία και πολλά κτήματα σε περιοχές της Αρκαδίας και των γειτονικών νομών.

Θέση

Μονή Μαλεβής

Από τα πιο γνωστά και φημισμένα μοναστήρια της Αρκαδίας. Η εικόνα της Παναγίας – έργο που χρονολογείται – από το 1360 θεωρείται θαυματουργή και κάθε χρόνο συρρέει πλήθος προσκυνητών στο μοναστήρι ενώ πολλοί είναι οι επισκέπτες των Καστριτοχωρίων που δεν παραλείπουν να βάλουν ένα κεράκι στη γυναικεία μονή που βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρα και περιβάλλεται από το χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, γνωστό κεδροδάσος, που είναι μοναδικό στην περιοχή.

Θέση

Μονή Λουκούς

Το πιο προσιτό στον επισκέπτη μοναστήρι της Αρκαδίας. Μόλις 4 χιλιόμετρα πριν το Μεσόγειο και 7 χιλιόμετρα πριν το Παράλιο Άστρος. Χτισμένο, στην είσοδο της πεδιάδας του Τάνου,  στο χώρο της αρχαίας Εύας, μίας από τις σπουδαιότερες Θυρεατικές Κώμες. Περικυκλωμένο από τις οροσειρές των βουνών Ζάβιτσα, Παλαιοπαναγιά και Ελληνικό. Η πιο πιθανή ετυμολογία της ονομασίας του μοναστηριού είναι από τη λατινική λέξη Lucus που σημαίνει ιερό δάσος.

Θέση

Εγγραφή στο RSS - Μοναστήρια