Αρχαιολογικοί χώροι & Μουσεία

Ίδρυμα Μνήμη «Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη»

Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαγεωργίου. Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου «Αρκαδία» της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας. Το ίδρυμα συστάθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1980 και από τους κυριότερους σκοπούς του είναι η μορφωτική, πνευματική και εκπολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων του Άστρους. Στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου στο Άστρος πραγματοποιούνται κάθε είδους πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στεγάζονται σύλλογοι και σωματεία, γίνονται διάφορα μαθήματα, λειτουργεί κινηματογραφική λέσχη και βιβλιοθήκη.

Θέση

Κάστρο Παραλίου Άστρους

Στην κορυφή του «Νησιού» δεσπόζει Κάστρο που χρονολογείται από την εποχή των Ενετών. Το έχτισε το 1256 μ.Χ. ο πρίγκιπας Γουλιέλμος Βιλεαρδουινός. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το κάστρο απετέλεσε αμυντικό συγκρότημα.  Τον 18ο αιώνα οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι, εύποροι έμποροι στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να αγωνιστούν κατά των Τούρκων και οικοδόμησαν στο χώρο του παλιού κάστρου τρεις κατοικίες, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Θέση

Λιμάνι Αγίου Ανδρέα

Γραφικό λιμάνι σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό με θέα το Μυρτώο πέλαγος. Καθαρή θάλασσα για όλες τις δραστηριότητες. Το λιμάνι δεν έχει άναρχη τουριστική ανάπτυξη και προσφέρει χαλάρωση και απόλυτη ηρεμία. Η μία παραλία έχει βότσαλο και πέτρες και είναι η αγαπημένη των παιδιών, ενώ περνώντας το ποτάμι είναι μία δεύτερη μεγάλη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι και διάφανα νερά και σήμα κατατεθέν τον ερειπωμένο ανεμόμυλο που είναι μέσα στο νερό.

Θέση

Βίλα Ηρώδη Αττικού

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων βρίσκεται στην αρχαία κώμη της Κυνουρίας, Εύα, της οποίας σώζονται ελάχιστα λείψανα. Ο χώρος της Βίλας εκτείνεται σε 20χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, λίγο μετά το χωριό Κάτω Δολιανά και απέναντι από τη Μονή Λουκούς και αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αρχικά του περιηγητή Leake και στη συνέχεια των αρχαιολόγων Θεόδωρου και Γεώργιου Σπυρόπουλου. Τελευταίο αρχαιολογικό εύρημα η στήλη με ονόματα πεσόντων Μαραθωνομάχων.

Θέση

Ελληνικό (ή Τειχιό)

Βρίσκεται στο 8 χιλιόμετρο από το Άστρος προς τα χωριά του Πάρνωνα. Στο σημείο υπάρχει επιγραφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας που οδηγεί σε αγροτικό δρόμο και μετά από 2 χιλιόμετρα φθάνει ο επισκέπτης σε ένα πλάτωμα, που αποτελεί την αρχή 15λεπτης πορείας που οδηγεί στην κορυφή ενός λόφου, του Τειχιού ή Ελληνικού. Εδώ αντικρίζει κανείς ερείπια τειχών, οικοδομημάτων και υπόγειων δεξαμενών της Άνω Θυρέας ή για κάποιους άλλους της Νηρηίδας.

Θέση

Εγγραφή στο RSS - Αρχαιολογικοί χώροι & Μουσεία