Προτάσεις για εκδρομές

Ποδηλατικές διαδρομές

Μία πρόταση ποδηλατικής διαδρομής περιλαμβάνει: Ξεκίνημα από το Παράλιο Άστρος,  πορεία έως το Παλιόχανο – μην παραλείψετε να απολαύσετε τη θέα που προσφέρει το τοπίο στον επισκέπτη και στη συνέχεια μέσω Κάτω Βερβένων επιστροφή στο Άστρος. Μία εύκολη κυκλική διαδρομή λίγων χιλιομέτρων,  χωρίς κλίση και με υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Μία δεύτερη πρόταση ποδηλατικής διαδρομής είναι από το Άστρος έως την παραλία Πόρτες στην Κάτω Μελιγού και από εκεί μέσω του κεντρικού δρόμου κατεύθυνση προς τη λιμνοθάλασσα Μουστού. Μπορεί κανείς μέσω μίας μικρής χωμάτινης διαδρομής να κατευθυνθεί στην παραλία και να δει το κανάλι το οποίο μετέφερε τα νερά της λιμνοθάλασσας στη θάλασσα. Σήμερα το κανάλι είναι ανενεργό. Επιστροφή στο Άστρος από τον ίδιο δρόμο. Μία διαδρομή ξεκούραστη, χωρίς κλίσεις, λίγων χιλιομέτρων. Εύκολη και ιδανική για παρέα και κουβεντούλα στο δρόμο.

 

Ημερήσιες εκδρομές με αυτοκίνητο

Μία πρόταση για μονοήμερη εκδρομή με αυτοκίνητο μέσα από μαγευτικά φυσικά τοπία περιλαμβάνει τη διαδρομή από τον Άγιο Ανδρέα, που βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο, δίπλα στη θάλασσα,  μέχρι τα Καστριτοχώρια στον Πάρνωνα και πάλι επιστροφή στη βάση μας. Μία διαδρομή μέσα στο πράσινο και στα καστανόδεντρα και σε κάθε λογής φυτό ή βότανο βάζει ανθρώπου νους. Μπορεί κανείς να δει κάστρα μισοερειπωμένα, γεφύρια, εκκλησίες, μονές, νερά και φαράγγια κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Διαδρομή σχετικά δύσκολη που απαιτεί προσοχή στην οδήγηση, αν και αποζημιώνει τον επισκέπτη με τις ομορφιές και τη μοναδικότητά της.

Μετά τον Άγιο Ανδρέα φθάνει κανείς στον Πραστό μέσα από μία όμορφη αν και δύσκολη διαδρομή, ένα από τα ωραιότερα και γραφικότερα χωριά της Κυνουρίας, χωρίς όμως τουριστικές υποδομές. Χωριό που νιώθει κανείς την παράδοση της Τσακωνιάς μέσα από τα κτίρια, αλλά και από τη γλώσσα αφού θα συναντήσει κατοίκους που θα τον καλωσορίσουν στα Τσακώνικα. Από εκεί φεύγουμε για το άλλο γραφικό χωριό της Κυνουρίας, με αιγαιοπελαγίτικο χρώμα, την Καστάνιτσα. Εδώ σταματάμε για φαγητό και ποικίλες γεύσεις από κάστανο. Ξεκουραζόμαστε πίνοντας καφεδάκι στην πλατεία και στην συνέχεια επιστρέφουμε περνώντας τα χωριά Σίταινα- Πλάτανος – Άγιος Ιωάννης. Χωριά ορεινά του Πάρνωνα με πανέμορφα φυσικά τοπία και γάργαρα νερά. Τελευταίο ορεινό χωριό που το χειμώνα δεν διατηρεί κόσμο, πριν φθάσουμε και πάλι στον Άγιο Ανδρέα, η Μελιγού.

Μία δεύτερη εύκολη διαδρομή για μονοήμερη εκδρομή πάλι με αυτοκίνητο στην ορεινή Κυνουρία. Ξεκινάμε από το Καστρί, αφού έχουμε θαυμάσει την υπέροχη θέα του χωριού και κατευθυνόμαστε στο άλλο χωριό της ορεινής Κυνουρίας που έχει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή τον Άγιο Πέτρο. Και τα δύο χωριά είναι χτισμένα μέσα στη φύση και το τοπίο μαγεύει το βλέμμα και «εγκλωβίζει» στη γαλήνη και την ομορφιά του τον επισκέπτη. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στη διάρκεια της διαδρομής… Φθάνοντας κανείς στον Άγιο Πέτρο θα κάνει την απαραίτητη στάση για φαγητό στις ταβέρνες του χωριού και για αγορά παραδοσιακών προϊόντων. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με θρησκευτική κατάνυξη και αγαλλίαση ψυχής στη γνωστή μονή Παναγίας Μαλεβής. Εδώ ξεκουράζει κανείς το πνεύμα του και ζητά ό,τι λαχταρά η ψυχή του από την Παναγία.

Ιδιαίτερα όμορφο μοναστήρι που αξίζει να το περιηγηθείτε και να αγναντέψετε τη θέα που προσφέρει και να δείτε από κοντά το μοναδικό κεδροδάσος της περιοχής.

Μετά τη μονή επιστρέφετε και πάλι στο Καστρί, όπου μπορείτε να μείνετε για διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία που διαθέτει το χωριό.