«Τοπικές Κουζίνες» με τα κάστανα της Καστάνιτσας (vid)

Το κάστανο είναι συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου, αποτέλεσε για αιώνες τη βασική δραστηριότητα των κατοίκων του και μεγάλωσε πολλές γενιές.

Η Καστάνιτσα περιβάλλεται από ένα παρθένο καστανόδασος 4.500 στρεμμάτων και στο παρελθόν η σοδειά έφτανε τους 400 τόνους το χρόνο. Σταδιακά το χωριό ερήμωσε, αλλά τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης, πολλοί επιστρέφουν στη γη τους και ανακαλύπτουν ξανά τις μαγικές ικανότητες του κάστανου.

Οι «Τοπικές Κουζίνες» της ΕΡΤ ανέβηκαν στα 840 μέτρα, σε μια κρυμμένη και καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα για να επισκεφτούν την Καστάνιτσα.

Η συγκινητική προσπάθεια του Σωτήρη Πεφάνη και μιας ομάδας νέων ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου να δώσουν πνοή στο χωριό τους, ζωντανεύοντας τον ανεκτίμητο αγροτικό πολιτισμό του. Γλέντι και χορός μαζί τους στην καθιερωμένη Γιορτή του Κάστανου.

Η κοπιαστική διαδικασία συγκομιδής του κάστανου στο κτήμα του Δημήτρη Αντωνίου, τον πηγαίο δεσμό των αγροτών με τη φύση, καθώς και η μεθοδική επιδίωξή τους να καταστήσουν το κάστανο της περιοχής ένα ανταγωνιστικό προϊόν που μπορεί πουληθεί στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Μαθαίνοντας για τη θρεπτική αξία του κάστανου και τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό από τη βιολόγο Ειρήνη Βαλλανάτου και διαπιστώνουμε με θαυμασμό τις τεράστιες γαστρονομικές και ζαχαροπλαστικές δυνατότητες του κάστανου μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές που φτιάχνουν η Αναστασία, η Νίτσα και η Ματίνα.

Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς
Έρευνα: Μαρία Λούκα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο