Παράλιο Άστρος: το «νησί» της Πελοποννήσου

άρθρο από το athinorama.gr

Ένας ανερχόμενος προορισμός, μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, για όσους αναζητούν διακοπές χαλάρωσης δίπλα στη θάλασσα. Kαι οι πιο δραστήριοι όμως δεν θα μείνουν παραπονεμένοι...

Στο άκουσμα του Άστρους Κυνουρίας το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1823. Πόσοι όμως από εσάς έχετε κολυμπήσει στα πεντακάθαρα νερά του Παράλιου­ Άστρους, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «νησί»; Άλλωστε, λέγεται ότι πριν από αιώνες ήταν πράγματι νήσος. Στο Άστρος υπάρχουν αμέτρητες επιλογές σε παραλίες, αφού από το λιμάνι του μέχρι το λιμανάκι του Αγίου Ανδρέα μεσολαβούν περίπου 10 χλμ. ακτογραμμής με αμμουδιά ή άσπρο βότσαλο, ακτές οργανωμένες ή όχι, πολυσύχναστες ή πιο απόμερες. Η κοντινή­ απόσταση από την Αθήνα ( περίπου 2,5 ώρες ) το κάνει επιπλέον μια καλή αφορμή για σύντομη απόδραση, ενώ αρκετοί Αθηναίοι που ξεκίνησαν να έρχονται τα σαββατοκύριακα κατέληξαν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία. Έτσι εξηγείται και η πληθώρα νεόκτιστων διαμερισμάτων που αντικρίζει κάποιος μπαίνοντας στην πόλη. 
Η παραλία Πόρτες θεωρείται ιδανική για windsurfing και kitesurfing, ενώ υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα αρχαιολογικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούν πόλο έλξης και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Σημειώστε ακόμη ότι ο δήμος προσφέρει κι ελεύθερο WiFi. Το βραδάκι ο κόσμος βολτάρει στο μεγάλο πεζόδρομο με τα όμορφα­ πέτρινα κτίρια, τα ταβερνάκια, τα cafés αλλά και τα πολλά μαγαζιά για κρέπες, βάφλες και παγωτό, ενώ στην παραλία υπάρχουν αρκετά μπαράκια για χαλαρό ποτό σε ρομαντική ατμόσφαιρα.

Το λιμάνι ( όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη δημιουργία σύγχρονης μαρίνας 300 θέσεων για τουριστικά σκάφη ) προσφέρεται­ για περπάτημα στην προκυμαία. μια στήλη θα σας θυμίσει πως εδώ αποβιβάστηκε το 1821 ο Δημήτριος Υψηλάντης. Αν προχωρήσετε προς τα ανατολικά, θα συναντήσετε το άγαλμα της γοργόνας Σθενώς και αμέσως μετά το υπαίθριο θέατρο –σαν χτισμένο πάνω στα βράχια–, το οποίο φιλοξενεί πολλές παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες­. Ακόμη, αξίζει η ανάβαση μέχρι το φάρο του 1893 και το παρεκκλήσι­ του Προφήτη Ηλία για τη μοναδική­ θέα στον Αργολικό Κόλπο. Κάτω από το φάρο βρίσκεται η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας, απ’ όπου μεταφέρονταν –σύμφωνα με το θρύλο– μέσω μυστικής σήραγγας πολεμοφόδια στους αγωνιστές του Κάστρου. Το παραμελημένο μεσαιωνικό κτίσμα, γνωστό και ως Κάστρο των Ζαφειρόπουλων ( πρόκειται για ένα κτίσμα του 13ου αιώνα ), βρίσκεται λίγα σκαλοπάτια υψηλότερα και διαθέτει πανοραμική θέα στο Παράλιο Άστρος με τα πέτρινα σπίτια και τις κεραμοσκεπές. 
Όσο για τις παραλίες, από τις πλέον πολυσύχναστες είναι η αμμουδερή Καλλιστώ με τις ψαροταβέρνες, που ξεκινά από το λιμάνι, και οι Πόρτες με τα beach bars, τις ξαπλώστρες και τους surfers. Βόρεια του «νησιού», δίπλα στον παραλιακό δρόμο, θα βρείτε και τη δημοφιλή παραλία Ατσίγγανος με την ψιλή άμμο και τα ρηχά, ζεστά νερά. Προχωρώντας προς το λιμάνι του Αγίου­ Ανδρέα, θα συναντήσετε τις πιο απόμερες, με βότσαλα και διάφανα νερά, το Χερρονήσι με την ομώνυμη ψαροταβέρνα και τον Μύλο, με τον παλιό ανεμόμυλο να ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα. Επίσης, στον όμορφο παραλιακό δρόμο προς το Λεωνίδιο μπορείτε να κάνετε στάση για μια βουτιά στου Τσέρφου ή στου Τυρού με τα λευκά βότσαλα. 

Άλλο ένα highlight της περιοχής είναι ο υδροβιότοπος της λίμνης Μουστού, στο δρόμο προς τον Άγιο Ανδρέα, που λέγεται ότι πήρε το όνομά του επειδή εκεί βρισκόταν το παλιό λιμάνι του Παράλιου Άστρους, όπου φορτωνόταν ο μούστος της περιοχής. Πρόκειται για καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών, γι’ αυτό κι έχει ενταχτεί –μαζί με το οικολογικό πάρκο του Πάρνωνα– στις προστατευόμενες από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 περιοχές. Βέβαια, εδώ θα δείτε και αρκετούς να βυθίζουν τα πόδια τους στην άκρη της λίμνης, αφού τα νερά της περιέχουν θειούχα άλατα και θεωρούνται θεραπευτικά. Σε απόσταση περίπου 4,5 χλμ. από το Παράλιο, θα συναντήσετε το Μεσόγειο Άστρος με την πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο ακριβώς δίπλα στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο όπου διεξήχθη η Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1823. Αν συνεχίσετε προς Τρίπολη, κάντε μια στάση στη μονή Λουκούς του 12ου αιώνα για να δείτε τα γλυπτά από την κοντινή έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού και τη βιβλιοθήκη με τα ιστορικά χειρόγραφα. Απέναντι από τη μονή βρίσκονται τα ερείπια της έπαυλης του φημισμένου φιλοσόφου, στη θέση Εύα Δολιανών Κυνουρίας, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Πελοποννήσου.

περισσότερα στο athinorama.gr