«Ο υπέροχος κόσμος της μετανάστευσης» στον υγρότοπο Μουστού

Κατά την φθινοπωρινή περίοδο οπότε και λήγει η αναπαραγωγική περίοδος, τα μεταναστευτικά πουλιά οδεύουν προς τα νότια της Ευρώπης και την Αφρική ώστε να αποφύγουν τις δριμείς χειμερινές συνθήκες του βορρά. Η περίοδος αυτή είναι ιδανική για τους λάτρεις παρατήρησης άγριας ορνιθοπανίδας (birdwatchers) αλλά και για την επιστημονική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη, καθώς είναι η κατάλληλη για την καταμέτρηση των πληθυσμών των πουλιών, τη χαρτογράφηση των μεταναστευτικών οδών τους και την καταγραφή της μεταναστευτικής τους συμπεριφοράς.

Η προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού παρουσιάζει αξιόλογο ορνιθολογικό ενδιαφέρον που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 249 είδη με παρουσία μόνιμη ή εποχική, ενώ κάποια είδη είναι περαστικά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης. Το υγροτοπικό σύμπλεγμα της λιμνοθάλασσας Μουστού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατροφή και την υποστήριξη των μεταναστευόντων πληθυσμών και αποτελεί την κυριότερη περιοχή διαχείμασης υδρόβιων πουλιών πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο των ανατολικών ακτών της Ελλάδας (Ανατολική Πελοπόννησος) στο οποίο καταγράφεται πλήθος υδρόβιων και παρυδάτιων πτηνών, με σημαντικά τα είδη ερωδιών, πουλάδων, αφρόπαπιων, κ.ά.

Στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2015 (Euro Birdwatch 2015) με θέμα «Ο υπέροχος κόσμος της μετανάστευσης» που τελεί υπό το συντονισμό της παγκόσμιας ομοσπονδίας Birdlife International, δεκάδες χιλιάδες μάτια σε όλη την Ευρώπη θα στραφούν προς τον ουρανό για να παρακολουθήσουν ένα «στιγμιότυπο» της μετανάστευσης των πουλιών. Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) διοργανώνει και φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά, εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στον υγρότοπο του Μουστού. Σας προσκαλούμε όλους στην εκδήλωση από τις 10:00π.μ. έως τις 14:00μ.μ. με σημείο συνάντησης το πανοραμικό σημείο του υγροτόπου Μουστού. Με την βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης η γιορτή θα περιλαμβάνει:

παρατήρηση άγριας ορνιθοπανίδας με την χρήση ειδικού εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και βοηθημάτων (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης, φωτογραφικό υλικό),
εργαστήρι ζωγραφικής, χειροτεχνίας και κατασκευών για τα μεταναστευτικά πουλιά, για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας,
πεζοπορία προς τα τρία παρατηρητήρια περιμετρικά του υγροτόπου,
αναλυτική καταγραφή των ειδών που θα παρατηρηθούν (συμμετοχή στη RIA- Rapid Information Action).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών 2015 στον υγρότοπο Μουστού, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας του Φορέα Διαχείρισης,, τηλ. 2755022021 εσωτ. 5. Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.

Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού