Ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας μαθαίνει την Πελοπόννησο να ανακυκλώνει

Στο 27% έφθασε το 2016 η ανάκτηση ανακυκλώσιμου υλικού στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας, το υπόλειμμα ήταν περίπου 18%, ενώ η διαλογή στην πηγή έφτασε το 9,67%. Οι επιδόσεις αυτές κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύστημα ανακύκλωσης στον δήμο λειτουργεί μόλις 10 μήνες.

Όπως τονίζει στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς, «η χωριστή διαλογή στη πηγή που καθιερώσαμε από το 2016 στον δήμο μας φαίνεται να δικαιώνει την επιλογή μας».

Από τα στατιστικά στοιχεία του γραφείου Καθαριότητας του Δήμου προκύπτει:

Συνολικα ΑΣΑ 4.500tn ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ ΑΠΟ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ
4.500,00 9,67% 45,17% 27,10% 18,07%

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, «η ανακύκλωση ήταν μια άγνωστη λέξη στη Πελοπόννησο, για αυτό χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή νοοτροπιών».

Στο μεταξύ, ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας έχει ετοιμάσει φάκελο για χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιπλέον ανάπτυξη της διαλογής στην πηγή, τη χρηματοδότηση για προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών, προσθήκη του ρεύματος των βιοαποδομήσιμων, κατασκευή πράσινου σημείου, διαλογή προδιαλεγμένων υλικών και πλήρη ανάπτυξη ΔΣΠ σε όλη την έκταση του Δήμου, με πόρους του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

«Το βασικό επιχείρημα προς τους συνδημότες μας είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε τον όγκο των ΑΣΑ που στρέφονται στις μονάδες επεξεργασίας. Αυτή είναι η πολιτική που προωθούμε και γίνεται όντως αποδεκτή: ότι η ανακύκλωση στο σπίτι μας κάνει καλό στην οικογενειακή οικονομία», καταλήγει ο κ. Μαντάς.

του Νίκου Αβουκάτου

Πηγή: greenagenda.gr