Eoρτή του Αγίου Σάββα στην Αγία Σοφία Κυνουρίας

Ο Άγιος Σάββας, γεννήθηκε το έτος 439 στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας από γονείς Χριστιανούς, τον Ιωάννη και τη Σοφία και απεβίωσε το έτος 532 μ.Χ. Ασκήτευσε σε αρκετές μονές της ευρύτερης περιοχής των Ιεροσολύμων και αλλού και σήμερα το σκήνωμά του, βρίσκεται άφθαρτο στην ομώνυμη Ιερά Μονή που ίδρυσε ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα.

Λιγότεροι από κάθε άλλη φορά, ήταν φέτος οι προσκυνητές που παρακολούθησαν τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου, που τελέστηκε στο ομώνυμο Σπήλαιο του χωριού μας, στο Μοναχόρεμα, εκεί που, ως γνωστό βρίσκεται, το προσκυνητάρι του και τελούνται αρκετές Ιερές Ακολουθίες καθόλο το έτος.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο ανήμερα της εορτής, όπου τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, παρακολούθησαν περίπου 35 άτομα από το χωριό μας και τη γύρω περιοχή.  Έλαμπε από χαρά το πρόσωπο του εφημέριου του χωριού μας παπαΚώστα Λαμπίρη !!!

Όλοι τους, βίωσαν έντονα τη θρησκευτική κατάνυξη της εορτής και συνετέλεσαν σε αυτό, οι θρησκευτικοί ύμνοι που διαχέονταν από το σπήλαιο σε όλη την περιοχή, υπό το χαμηλό φως των κανδηλιών, η σιγαλιά του τοπίου,  σε συνδυασμό με τα φθινοπωρινά χρώματα που επικρατούσαν γύρω από το σπήλαιο. Αδιάψευστοι μάρτυρες, οι φωτογραφίες.

Ο Άγιος Σάββας, ως ένας απ τους προστάτες του χωριού μας, ας χαρίζει μακροημέρευση και υγεία σε όλους μας.

Από το agiasofiablog.gr