Ένα διαμάντι του Παραλίου Άστρους άνοιξε τις πύλες του (photos+video)

Στο Παράλιο Άστρος και στη νότια κορυφή του λόφου, στο λεγόμενο και Νησί από τους ντόπιους, δεσπόζει το κάστρο από τα χρόνια της φραγκοκρατίας. Συχνά αναφέρεται και σαν Κάστρο ή Πύργος των Ζαφειρόπουλων.

Χτίστηκε το 1256 από τον ηγεμόνα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας Γουλιέλμου Β' Βιλλεαρδουίνου, προκειμένου να υποτάξει τους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή. Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella δηλαδή κάστρο του αστεριού. Το κάστρο αυτό κτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Κάστρο της Ωριάς, το οποίο χτίστηκε και αυτό για τον ίδιο σκοπό. Στις 4 Αυγούστου 1826, 1.200 στρατιώτες, που είχαν κλειστεί μέσα στο κάστρο, νίκησαν τον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ. Στις αρχές του 19ου αιώνα το κάστρο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε.

Στα μεταγενέστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας το κάστρο διαμορφώθηκε σε ισχυρό αμυντικό συγκρότημα.

Τον 18ο αιώνα, τρεις αδελφοί, οι Ζαφειρόπουλοι, εύποροι έμποροι στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να αγωνιστούν κατά των Τούρκων και οικοδόμησαν στον χώρο του κάστρου τρεις κατοικίες, διαμορφώνοντας παράλληλα το εσωτερικό του. Οι κατοικίες αυτές είναι χαρακτηριστικά δείγματα της προεπαναστατικής αρχιτεκτονικής της περιοχής και σώζονται μέχρι σήμερα, οι δύο πρώτες σε ημιερειπωμένη και η τρίτη σε ερειπωμένη κατάσταση.

Ο κ. Κοράλης Κωνσταντίνος εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου παραλίου Άστρους και ο κ. Βαγγέλης Κούκλης, συγγραφέας του λευκώματος «Παράλιο Άστρος – Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο», μίλησαν στην κάμερα του Αrcadia Portal για την ιστορία του κάστρου για όλα αυτά που έχει προσφέρει ανά τους αιώνες, αλλά και για την πλήρη εγκατάλειψή του από την Πολιτεία και από τις αρμόδιες αρχές.

 Το κάστρο μπορεί και επιβλέπει όλο τον Αργολικό κόλπο, τις Μυκήνες, τις Σπέτσες, το Ναύπλιο ακόμα και την Μονεμβασιά.

Το κάστρο είναι επισκέψιμο και όπως μας είπε ο κ. Κοράλης, γίνονται προσπάθειες ανάδειξής του από τον Σύλλογο καθώς θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αυτό.

Στις δηλώσεις τους οι κκ. Κούκλης και Κοράλης εξέφρασαν την πικρία τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάστρο, αναφέροντας ότι έχει αφεθεί στην μοίρα του, καθώς η Πολιτεία δείχνει για ακόμα μία φορά το σκληρό της πρόσωπο στην κοινωνία του Άστρους και στην Ιστορία της Ελλάδας.

Μία ανακατασκευή του Κάστρου σίγουρα θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες της περιοχής δίνοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα στο Άστρος και κατατάσσοντάς το σε έναν τουριστικό προορισμό και όχι μόνο έναν παραθεριστικό προορισμό.

Εφέτος, μετά από χρόνια ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφθεί αυτό το στολίδι του Παραλίου Άστρους, αλλά και να δοθούν παραστάσεις εκεί.

Έφη Καστραντά

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο στο ΑrcadiaPortal.gr