Ανακαλύψτε το ταμπούρι του Νικηταρά στα Άνω Δολιανά (pics,vid)

Στους πρόποδες του Πάρνωνα βρίσκεται το χωριό των  χωριό Άνω Δολιανών οποίο έχει λάβει μία ξεχωριστή  θέση στην καρδιά όλων για τη μεγάλη ιστορία ανά τους αιώνες καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε εποχές πολέμου.

Τα Άνω Δολιανά, ένα πετρόχτιστο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1050 μέτρων, είναι γνωστό και για την   Μάχη των Δολιανών  η οποία δόθηκε στις 18 Μαΐου του 1821.

Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση έγινε στο Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο Δολιανών με αφορμή την επίσκεψη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών στο πλαίσιο εορτασμού της 195ης επετείου της Μάχη των Δολιανών.

Η αυθόρμητη αυτή ξενάγηση έγινε από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Μήτσης ο οποίος φορούσε και την παραδοσιακή φορεσιά της επανάστασης, αλλά και από τον  γνωστό αρχαιολόγος, βερβενιώτικης καταγωγής, κ. Φάκλαρη, ο οποίος μίλησε για τα εκθέματα και αποκάλυψε μοναδικές άγνωστους για τους περισσότερους πληροφορίες τόσο για την μάχη των Δολιανών, όσο και για τα εκθέματα.

Να αναφέρουμε ότι στη μάχη, ο Νικηταράς, που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 6.000 Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτή τη μάχη ο Νικηταράς πήρε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος» διότι σύμφωνα με την παράδοση έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του.

Τιμώντας αυτή την ιστορική μάχη οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να λειτουργήσουν το σπίτι του Χριστοφίλη γνωστό και ως «ταμπούρι του Νικηταρά» ως μουσείο.

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στη μάχη των Δολιανών και στον Άγιο Γεώργιο και ο επάνω όροφος περιέχει λαογραφικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν τα επαγγέλματα τους χθες και του σήμερα.

Επίσης στο πρώτο όροφο γίνεται και προβολή από την αναπαράσταση της μάχης η οποία γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια εορτασμού της επετείου.

Αξίζει να βρεθείτε στον χώρο του Μουσείου και να περπατήσετε στα μικρά ανηφορικά πέτρινα σοκάκια του χωριού και να μυηθείτε στην ιστορία της ιστορικής μάχης των Δολιανών.

Το Μουσείο θα λειτουργεί όλο το χρόνο κάθε Σάββατο και Κυριακή, ώρες 10:00 – 13:00.

Για προγραμματισμένες εκδρομές και επισκέψεις, εργάσιμες ημέρες και ώρες, θα πρέπει οι εκάστοτε φορείς και ενδιαφερόμενοι, να επικοινωνούν τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα στα τηλέφωνα: 2755360100 – 102 (Γραφείο Δημάρχου – Αρμόδια Υπάλληλος: Μποβολανέα Βίκη).

 

Έφη Καστραντά από το ArcadiaPortal.gr